הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
מאמרים בנושא תכנה ומחשבים.
על כלי פיתוח מהיר ועולם המחשוב
אחת הגישות המודרניות בפיתוח תכנה היא:
כוח אדם הוא יקר. החומרה היא זולה. לכן, נשתמש בכלי פיתוח יעילים, שיחסכו לנו את הצורך בכוח אדם יקר, במקום לפתח תכנה יעילה תוך חיסכון בחומרה פחות יקרה
החשיבה הזו הגיונית ומאוד נכונה בחלק משמעותי מהמקרים. לדוגמה, אם לקוח רוצה להקים אתר עבור העסק שלו, הדבר המשמעותי כאן זו השקעה בפיתוח, עיצוב, שיווק והטמעה. מחירים האלה הם הרבה יותר גדולים מאשר מחיר החומרה שתריץ את האתר הזה. יותר מזה, גמישות הקוד והפשטות שלו, שתאפשר בצע שינויים במידת הצורך היא מאוד קריטית. כי כולם יודע, שהלקוח אף פעם לא יודע מה הוא רוצה באמת.
כנ"ל, כאשר כותבים כלי בדיקה, יישומים פנימיים של ארגון --- זמן הפיתוח וגמישות הכלים הם קריטיים.
גם צורך בהעסקת כוח אדם מיומן היא משמעותית. כידוע, לא כל המתכנתים שווים. למשל, לפי נתוני indeed ההבדל בין משכורת מפתח C++ לבין משכורת מפתח PHP או Asp.Net יכול להגיע עד פי־1.5--2.
השאלה היא, אם העיקרון הזה נכון והאם כדאי לצצד לו?
התשובה היא חד משמעית: לא. הוא נכון בחלק גדול מהמקרים, אבל הוא ממש לא נכון בהמון מקרים אחרים.
המשך...תולדות הבלוג שלי (בעקבותיו של שלומי).
שלומי ישראל (הידוע כ־sijp) העביר לי משימה לכתוב בנושא "תולדות הבלוג שלי". בד"כ אני לא מתפתה להשתתף בשרשורי משימות כאלה, אבל הפעם, החלטתי שהנושא מספיק מעניין.
הכל התחיל לפני יותר משנתיים, כאשר פרסמתי את הכתבה הראשונה שלי. אז התקנתי מערכת בלוגים WordPress בעברית הסטנדרטית שהייתה אז עוד בגרסה 2.0.7. המערכת הייתה מאוד נחמדה והשתמשתי בה הרבה מאוד זמן.
התכנון המקורי היה להתרכז בשני נושאים:
- סלסה וריקוד ולהחליף פרסום כתבות באתר LaMusica.co.il בכתיבה בבלוג שלי.
- להתחיל לכתוב בנושא תכנה חופשית
לצערי, הנושא הראשון, בסופו של דבר, הסתכם במספר מצומצם של כתבות, כך שהבלוג הפך לבלוג מחשבים כמעט טהור; ובסביבות אוקטובר 2007, הוא זכה להיכנס ל־planet.linux.org.il.
במקביל התחלתי לפתח טכנולוגיית web חדשה --- CppCMS; ובדצמבר 2007, פתחתי בלוג נוסף באנגלית, שהיה אמור לשמש אותי לשתי מטרות:
- בניית פלטפורמת הניסוי של הטכנולוגיה החדשה
- פרסום מידע אודות CppCMS לקהל שלא מדבר בעברית.
יחד עם התקדמות הפרויקט, מערכת הבלוגים הפכה ליותר ויותר בשלה. במאי 2008 החלטתי להיפרד מוורדפרס ולהחליפו במערכת החדשה. מאד הבלוג הזה רץ על טהרת C++.
הפתעה לא נעימה מ־MySQL.
אני יודע ש־MySQL זה לא בסיס נתונים מושלם, בעל מיליון ואחד פיצ'רים מעולים הדרושים לכל בסיס נתונים ארגוני. אבל יש לו יתרון אחר גדול... הוא מהיר מאוד, הרבה יותר מהיר מ־PostgreSQL ו־Sqlite3 (לפחות לפי הניסיון שלי).
בחיפוש של מקום פנוי בדיסק שלי גיליתי קובץ ibdata1 בגודל של 260MB. בהתחשב בעובדה, שכל בסיסי הנתונים שהגדרתי, הם כמעט ריקים, זה היה חשוד מאוד. אומנם, יצרתי מספר בסיסי נתונים גדולים בעבר, אבל לא ציפיתי שכל זה עדיין יישאר.
חופש על "mysql shrink database" הביא אותי להבנה: לא ניתן לעשות כיווץ לטבלאות InnoDB, אלא אם אתה מגדיר ב־my.cnf, שכל טבלה תנוהל בקובץ נפרד:
[mysqld]
innodb_file_per_table
אבל איך לכווץ בסיסי נתונים קיימים? לא ניתן! אפשר לשמור dump של אותו בסיס נתונים. לשנות הגדרות mysql, למחוק את הקובץ ibdata1 באופן ידני ולייבא את הנתונים מקובץ קיים מחדש.
לאחר מכן, פעולה כמו:
optimize table xyz;
פשוט תעבדו לך, מחיקת בסיס נתונים תגרום למחיקת המידע מדיסק ואפילו delete from xyz; תגרום לריקון הקובץ! למזלי, לא היו לי בסיסי נתונים יקרים (הכל היה לצורך ניסויים), כך שיכולתי פשוט למחוק אותם ולוותר על תהליך dump. עם כל זה המצב היה מאוד מאכזב:
- מדוע הטבלאות לא מופרדות לקבצים שונים מלכתחילה?
- מדוע Debian לא דאגו לעשות את ההגדרות האלו כברירת מחדל?
- מי בכלל צריך לנהל מידע של כל בסיסי נתונים אפשריים בקובץ יחיד? לא צריך להסביר מדוע זה מסוכן.
מוסר השכל: אם אתה DBA של MySQL או סתם נפלה עליך משימה לנהל שרת MySQL, תמיד תגדיר עבודה עם קבצים מרובים, אחרת, יום אחד אתה תהיה בצרות. כמו מספר אנשים שנכלאו למצב בו, אין מספיק מקום פנוי בדיסק, כדי לעשות dump; וגם אין מספיק מקום בשרת בגלל הקבצים הענקיים שמסרבים לקטון.
כשנגמר המקום ב־"/"
אתמול גיליתי שנגמר לי מקום בספריית "/" שאמורה להכיל כ־10G. כמובן ש־/home היא מחיצה נפרדת אבל עדיין... חסר לי מקום בצורה משמעותית.
כמובן, הדבר הראשון שמריצים במצב כזה apt-get clean שבד"כ משחרר אצלי כמה עשרות MB של מקום פנוי. אבל לאחר הפעולה הפשוטה הזו עדייו נשארו רק 150MB זמינים.
אחד הדברים האחרונים שהתקנתי לאחרונה היה tomcat5.5 לצורכי ניסוי. מחקתי אותו ואת כל התלויות שלו. עדיין המצב לא היה מזהיר במיוחד. הדבר הראשון שהחלטתי לבדוק זה איזה חבילות הן הגדולות ביותר. Google תוך חיפוש קצר הביא אותי לפקודה:
dpkg-query -W -f='${Installed-Size;10}\t${Package}\n' | sort -n
חשבתי, שהדברים הכבדים יהיו apache, mysql או כל מיני דברים מוסבכים אחרים שהתקנתי... אבל לא. זה היה הפלט (השורות האחרונות):
69496 mingw32
73428 valgrind
76728 tetex-base
82328 eclipse-platform-gcj
129740 openoffice.org-core
164304 openclipart-png
167892 ghc6
186672 openclipart-svg
חבילות כמו valgrind, tetex ו־OpenOffice ואפילו mingw32 משמשות אותי לעתים קרובות, כך שברור שהן יישארו.
openclipart די שימושי... אם כי במקרה הצורך אפשר לוותר עליו.
אבל: ghc6 -- Haskell? התקנתי אותו פעם, קמפלתי איתו משהו וזה פחות או יותר כל השימוש שהיה לי בו. eclipse? מעולם לא חשבתי שהוא מפלצת עד כדי כך! פעם התקנתי אותו, ניסיתי לעבוד איתו אבל די וויתרתי עליו כי הוא היה נורא כבד. והדבר הזה (+תלויות) תופס כל־כך הרבה מקום! אחרי שמחתי את שני הכלים האלה ואת התלויות שלהם, קיבלתי בחזרה כ־600MB...
למרות שאני עובד עם לינוקס המון זמן, אלה היו הפתעות גדולות, במיוחד Haskell שאני לא כתבתי בו אפילו שורת קוד אחת. מוסר השכל: "הכר את הכלים שלך. הם יעזרו לך בעת צורה (ולא רק)"
צעד חשוב קדימה — ביזור של CppCMS.
למרות ש־CppCMS מצטיינת בביצועים גבוהים במיוחד, עדיין מגיע הרגע, בו צריך לבצע ביזור המערכת לצורך שיפור ביצועים. המערכת נבנתה מלכתחילה במחשבה שהיא תצטרך לרוץ על מספר מחשבים נפרדים, אבל היה חסר רכיב משמעותי אחרון --- מערכת Cache מבוזרת.
עד היום CppCMS באה עם שתי אופציות של Cache --- משותף לחוטים של אותו תהליך (threaded) ומשותף לתהליכים שנוצרו ע"י מנגנון prefork (fork cache). לא היה ניתן לשתף Cache בין שני מחשבים שונים. לא הייתה בעיה עיקרונית להוסיף אותו, למעט העדר זמן הפיתוח.
ההכרות שלי עם ספריית Boost.Asio פישטה את התהליכים בצורה משמעותית ואפשרה לי לממש את המודול החדש במהירות.
למעשה, המודול החדש מאוד דומה בתפקידו ל־memcached למעט שיפור קטן ומשמעותי: תמיכה ב־triggerים או אפשרות לנקות ערכים מסוימים לפי הדרישה.
כדי להקל על ביזור, כל לקוח יכול להתחבר למספר שרתים ואז, כל ערך מתמפה לאחד מהשרתים בעזרת פונקציית hash פשוטה, כך שבפועל ה־cache יכול להיות מבוזר בין 10 שרתים באופן אחיד ולהגדיל את הקיבולת שלו/להקטין עומס על שרתים בודדים.
כדי להבטיח עקביות של ה־cache, פעולות כמו הפעלת trigger שמוחק ערכים בקבוצות, נשלחות לכל השרתים ביחד. כל שאר הפעולות עובדות מול שרת יחיד לפי המפתח. לכן, מבחינת המשתמש, יש שקיפות מלאה, אם הוא עובד עם שרת בודד או עם 10.
המודול מופעל ע"י שורת קונפיגורציה cache.backend="tcp" ושני פרמטרים נוספים cache.ports ו־cache.ips המגדירים את רשימת הפורטים וכתובות ה־IP עליהם מאזינים שרתי ה־cache המבוזרים.