הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
על קצב התקדמות תכנה חופשית
כשחיפשתי בווטסאפ אחת מהודעות ישנות שלי נתקלי בקטע הבא שכתבתי לפני כשנה וחצי 19/01/07:
יש רשימה ענקית של באגים שקשורים לעברית שקיימים:
- בכמה דפדפנים/מעבדי תמלילים אפשר לראות ניקוד כמו שהוא צריך להיות?
- מתי לא יהיו בעיות בכיווניות ב-Gaim.
- מתי יהיה אפשר לשלוח קבצים ב-ICQ ב-gaim
- מתי יהיה מעבד תמלילים קל שתומך בעברית ראוי לשמו (או מתי AbiWord ועברית יתיידדו).
- מתי עורכי ASCII של KDE יכירו בעברית (kate, quanta ועוד).
- מתי מקשי קיצור בעברית יעבדו בשועל
- מתי רוב נגני וידיאו שיתמכו בכתוביות בעברית - מהקופסה (כולל כיווניות וקידודים)
קיצור - אפשר לדבר המון - אבל מה שחסר זה מעשה...
מה השתנה מאז:
- בכמה דפדפנים/מעבדי תמלילים אפשר לראות ניקוד כמו שהוא צריך להיות? --- עם שחרור culmus-1.0.2 שמכיל גופן David TrueType סוף סוף אפשר לעבוד עם עברית וניקוד ב־OO, גם תמיכה בניקוד השתפרה פלאים ב־AbiWord 2.6
- מתי לא יהיו בעיות בכיווניות ב-Gaim. --- הנה טלאי שכתב שלומי שאמור לפתור את הבעיה!
- מתי יהיה מעבד תמלילים קל שתומך בעברית ראוי לשמו (או מתי AbiWord ועברית יתיידדו). --- בבדיקה של הגרסה האחרונה של abiword יש שיפורים משמעותיים:
- מתי עורכי ASCII של KDE יכירו בעברית (kate, quanta ועוד). --- דיאגו דואג לזה ב־KDE4!
- מתי מקשי קיצור בעברית יעבדו בשועל? --- ב־Firefox 3 זה כבר עובד!
מכאן: 5 מתוך 7 נושאים נפתרו או קרובים להיפתר...
בקיצור... מישהו דיבר על קצב התקדמות של תכנה חופשית?
תכנה חופשית וקוד פתוח למתחילים
אחרי שנבחרתי למועמד פרס המקור, הייתי צריך להסביר לבת־הזוג ולהורים שלי על מה, בעצם, אני "מבזבז" את הזמן שלי, או במילים אחרות להסביר מה זה "תכנה חופשית".
לצערי, גיליתי שלהסביר במה אני מתעסק, זה הרבה יותר קשה מלכתוב אלפי שורות קוד, לדבג אותן ולשכנע אנשים להשתמש במה שכתבתי. למרות שההורים שלי משתמשים בלינוקס ביום־יום, למרות שאבא שלי עובד עם Emacs, LaTex ו־g77 עוד מתקופה שאני בכלל לא ידעתי מה זה UNIX, התגובה שקיבלתי על הסברים הייתה: "בקיצור תכנה חינמית" או כדברי אבא שלי: "халява" (לא מצאתי תרגום מדויק). כמובן, שזה רחוק מהמסר שרציתי להעביר ונפלתי לאותה מלכודת תדמיתית של "חלונות לעניים" שנתקלתי בה בעבר.
גם בשביל בת־זוגי, שאומנם משתמשת בלינוקס מידי פעם, מבינה את הרעיון הכללי ואפילו באה איתי לכנס :-)
, רציתי למצוא מאמר רקע טוב בנושא.
לכן, חיפשתי מאמר בעברית או באנגלית, לא ארוך במיוחד, בשפה פשוטה ולא טכנית שיסביר את הנושא של התכנה החופשית והקוד הפתוח בצורה יפה, לא קיצונית, מנומקת היטב, ללא הרבה אידאולוגיה אבל גם בלי לפספס אותה. ביניהם חשובים לי מספר דגשים:
- תכנה חופשית רעיון כללי: חופשים שלך.
- תכנה חופשית זאת לא רק תכנה, אלא הרבה מעבר: תכנים חופשיים, תקנים, שיתוף פעולה ועוד.
- מדוע התכנה חופשית טובה למשתמש.
- תכנה חופשית לא בהכרח חינמית, במילים אחרות: מפתחי תכנה חופשית אינם חבורה של אלטרואיסטים שעובדים למען האנושות כולה.
על חשיבותם של trackback־ים.
פתחתי את הבלוג לפני יותר משנתיים ובאחת כתבות הראשונות התייחסתי למאמר של שושנה פורבס והיא שאלה אותי: "מדוע לא שלחת לי trackback?" אז לא הייתי מודע לנושא ההפניות לכתבות בין בלוגים שונים ולחשיבות שלהן. היום אני מקפיד לשלוח tackback לכל כתבה שאני חושב שההפניה צריכה להגיע אליה.
מה זה trackback1? זהו מנגנון שמאפשר לבלוגר להודיע לבלוג אחר על כך שהוא מתייחס לאליו בכתבה שלו. מבלבל? אז נראה דוגמה שתבהיר את הכל:
יוסי מפרסם בבלוג שלו כתבה מעניינת בנושא מרתק: "הנמלה השחורה בדרום הודו". איציק, מפרסם כתבה על "נמלים בדורם הודו" ובין השאר מפרסם קישור/מתייחס לכתבה של יוסי בנושא קרוב אליו -- הנמלה השחורה. איציק שולח לבלוג של יוסי trackback שאומר:
שלום יוסי,
אני פרסמתי כתבה בנושא "נמלים בדרום הודו" והתייחסתי לכתבה שלך: "הנמלה השחורה בדרום הודו". אם איכפת לך, אתה יכול להסב את תשומת ליבם של קוראי הבלוג שלך לכתבה שלי, אולי הנושא "נמלים בדרום הודו" יכול לעניין אותם.
בכבוד רב, איציק.
כאשר יוסי, מקבל "הפניה כזו", הוא מפרסם בתגובות לבלוג שלו, קישור לכתבה של איציק ועכשיו, קוראי בלוג שלו, יכולים לקרוא בהרחבה על נושא הנמלים.
המשך...סאגה על ALE130...
היו היה אינטרנט בחיוג טלפוני. הזמן עבר, העולם השתכלל ולפני שנים רבות (באיזור 2001--2002) החליט ארתיום להתחבר לאינטרנט מהיר. חשב לו, ארתיום, וחשב, והתקשר למוקד שירות הלקוחות של בזק.
ואז ענתה לו מוקדנית נחמדה ושאלה, אם יש למחשבו האישי של ארתיום כרטיס רשת? באותה תקופה, הוא היה חייל עני. קניית כרטיס רשת הייתה עולה לו מחצית ממשכורתו החודשית. אבל המוקדנית החביבה ריחמה על החייל העני והציעה לו "מודם USB". שמח ארתיום, שלא יצטרך לבזבז הון רב כדי שמחשבו האישי יראה את אור האינטרנט המהיר. ושאלה המוקדנית: "איזו מערכת הפעלה יש למחשבך האישי?". וענה לה ארתיום: חלונות XP, חלונות 98 ולינוקס. והמליצה המוקדנית על מודם חדש ונוצץ בקופסה צהובה "ALE130".
שמח ארתיום: "עוד מעט, מחשבי היקר יראה את אור האינטרנט המהיר!" ונסע לחנות של בזק לאסוף את הקופסה הצהובה היקרה לליבו עם כיתוב "ALE130" עליה.
המשך...איך אומרים "אמא" בבינארית?
שאלת שפת התכנות הראשונה היא אחת השאלות הטעונות ביותר. יש המון ויכוחים בנושא של אנשים שבאים מרקע שונה או בעלי ראיה שונה. כולם קצת צודקים וכולם קצת טועים. יש כאלה שימליצו על שפות דינאמיות כמו Python/Perl, יש כאלה שימליצו ללמוד C או אפילו Assembly, אוניברסיטאות רבות מתחילות מ־scheme וממשיכות ל־Java, יש כאלה שממליצים על Pascal שנבנתה במיוחד עבור המשימה. אני רוצה כאן להביע את דעתי מראיה של כ־15 שנים שעברו מאז נגעתי במחשב לראשונה וכתבתי תכנות פשוטות ב־Basic של ZX Spectrum.
המשך...