הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
אל תעשה לחברך את מה ששנוא עליך!
אחת התלונות הרבות של משתמשי לינוקס היא חוסר התאמה של אתרים לתקני W3C או התאמה של אתרים לדפדפן Internet Explorer בלבד. באמת המצב הוא קשה, יש תחומים מסויימים שבהם קשה למצוא אתרים שעובדים במלואם עם דפדפנים שאינם IE, לדוגמה פתחתי פעם דיון בנושא אתרי סלסה בארץ. אבל לאחרונה אני מתחיל להיתקל דווקא בתופעה הפוכה - התאמה של אתרים למנוע Gecko בלבד.
התאמה לתקנים - סיסמה יפה ללא תוכן.
כשמתלוננים על כך שאתר זה או אחר לא מתפקד אוהבים להעלות טיעון - "האתר לא תואם תקני אינטרנט". אבל כמה אתרי קוד פתוח בארץ תואמים את התקן? הנה רשימה קצרה של האתרים שבדקתי בעזרת validator.w3.org:
- WhatsUp - לא תקני
- לינמגזין - לא תקני
- IGLU - לא תקני
- פינגווין - לא תקני
- הבלוג של אורי עידן - כן תקני (תודה אורי עידן על הערה)
- המקור - תקני
אם כך, אז האם זה הגיוני לדרוש מאתרים שלא קשורים לתוכנה חופשית ופורמטים פתוחים, התאמה לתקני W3C כשהמצב בבית לא קביל?
התאמה ל-Firefox במסווה של התאמה לתקנים
זאת גם תופעה מדאיגה, בייחוד היא מדאיגה בגלל שיש לה "הצדקה" - האתר תקין (ראה לדוגמה את הדיון הזה). בהחלט רצוי וראוי להתאים אתר לתקנים, אבל עוד יותר חשוב, לפי דעתי, זה להבטיח את הנגישות שלו ללא כל אפליה. לתו האיכות "HTML תקני" יש משמעות מעבר לעובדה יבשה - "הקוד עבר בדיקות", המשמעות היא שמפתח האתר דאג לנגישות המבקרים, אבל הצגת תג "HTML תקני" באתרים שעובדים עם מנוע Gecko בלבד פוגעים בעצם ההצדקה לקיום התג והתקנים.
הסיבה שהחלטתי לכתוב את הפוסט הזה היא שגיליתי שערכת הנושא של הבלוג הזה, התקנית לחלוטין, שהייתה אמור להבטיח נגישת היא זו שהרסה אותה. בהתחלה שמתי לב לתזוזה קלה של התוכן ביחס לכותרת ב-IE, מאוחר יותר שמתי לב שב-Opera כל התוכן בורח מהדף החוצה ושב-Konqueror כותרת פוסט אחרון מוצגת לא נכון. זאת הייתה הסיבה שהחלפתי את ערכת הנושא הקודמת שהעדפתי אותה בגלל המראה הפשוט. עכשיו אני משתמש בערכת נושא אחרת שעובדת כמעט בכל הדפדפנים (עדיין יש שיבושים קלים ב-Opera).
אז כיצד אני יכול לסמוך אחרי זה על התג "HTML תקני"? לפני זה חשבתי: כאשר מפתח מציג באתר שלו את התג של w3c, זה אומר שהוא דואג למבקרים שלו. היום אני לא סומך על זה יותר (אם כי ידעתי מראש שהתאמה לתקנים בלבד אינה מספיקה).
לפי דעתי יש פה הרבה נקודות למחשבה:
- כיצד ייתכן המצב שאתרי הקוד הפתוח לא מקפידים על עבודה לפי תקנים?
- כיצד ייתכן שהתאמה לתקנים לעיתים קרובות הופכת להצדקה להתאמה ל-Firefox בלבד?
- למה אנחנו צריכים תקנים ולמה אנחנו משקיעים בהם? האם זאת, על מנת להבטיח שהאתר יעבוד בדפדפן תקני או על מנת להבטיח נגישות לכלל האוכלוסיה ללא כל אפליה?
אל תעשה לחברך את מה ששנוא עליך. אם אתם מכבדים את המבקרים של האתר שלכם, תשקיע קצת יותר (גם אם התאמה לדפדפנים מסויימים מעצבנת).
תגובות
למיטב זכרוני ווטסאפ תקני לחלוטין, חוץ מלוח השנה (אותו אפשר להסתיר). יש דיון על זה איפשהו... אני לא הצלחתי למצוא אותו.
חשוב גם להזכיר שפיירפוקס אינו דפדפן תקני עד הסוף. יש לו הרחבות לתקן משלו, ונכון להיום לא עבר את מבחן Acid2.
לגבי התאמה לאקספלורר (או כל דפדפן אחר). אני חושב שזה דבר שלא צריך לעשות. תם עידן ההתאמה לדפדפנים ספציפיים. הגיע הזמן לעידן ההתאמה לתקנים, ושכל הדפדפנים יכתבו על פיהם (כן, גם אקספלורר, אם הדרישה של השוק תהיה לפי דפדפנים, אחד מהם ינצח בגלל שיטות שיווק ושכנוע של חברות גדולות).
למה זה טוב שיש לך את התג? אם באים אליך בתלונות, יש לך אישור מוסמך להראות שאיתך הכל בסדר. על המשתמשים לגשת אל ספקי הדפדפנים שלהם ולהתלונן בפניהם - לא בפניך, הבעיה היא בדפדפן - יש בו באג.
לגבי זה שערכת הנושא נראת מוזר. יכול להיות שיש שימוש ב־CSS3 ? אם כן, אז אופרה לא תומכים בזה, ואני לא בטוח בתמיכה של קונקי. בכל מקרה, CSS3 כרגע בשלב ה־First Draft ולא תקן מוגמר.
sijp - הפורום phpBB לא תקני. לגבי התאמה לדפדפנים - לצערינו הרב לא קיימים דפדפנים תקניים, עם איזה דפדפן אתה רוצה לאלץ את המשתמש לעבוד? תקשיב sijp, ההצהרות והשאיפות זה יפה מאוד אבל אף אחד לא מעניין שיש באגים בדפדפן (הם תמיד יהיו). אם מישהו נכנס לאתר ורואה אתר שנראה זוועתי אז מה זה שווה שאתה תגיד יש לך באג בדפדפן? אתה מפספס את הנקודה העיקרית שרציתי להעביר - אתה צריך לכבד את המבקרים שלך ואת חופש הבחירה שלהם - גם בדפדפן גרוע, אם אתה מוכן "לשים פס" על 80% מהמבקרים שעדיין משתמשים ב-IE זה מראה את היחס שלך כלפי אותם האנשים - או ליתר דיוק הזלזול בהם. אתר אמור לשרת אותם ולא אותך!
לגבי תג התקן. מה שווה תג התקן אם אני לא מסוגל להכנס לאתר עם שום דבר פרט ל-FF? הנה מספר תמונות:
http://art-blog.no-ip.info/pics/ie.png http://art-blog.no-ip.info/pics/opera.png http://art-blog.no-ip.info/pics/konq.png
שתבין - ערכת הנושא ההיא עבדה אך ורק עם Firefox.
לא sijp, מעבר להתאמה לתקן יש גם יחס כלפי המבקרים, התקנים נועדו לאפשר נגישות מרבית, לאפשר לכל אחד לעבוד בצורה נוחה עם האתר. היום זה לא מציאותי ויש לעשות התאמות. ולכן אם אתה אומר "יש לך באג בדפדפן" אז מה בעצם עשית בהתאמה לתקנים.
כשאתה טוען: "האתר שלי תקני, הנה תעודת אחראיות, הבעיה שלך זה לא מעניינת אותי", אתה בעצם עושנ טועות, תג xhtml תקני לא פותר אותך מאחראיות לבעיות. להפך הוא, כשאתה שם את התג אתה אומר "אני אחראי לכך שהאתר תקין".
לדעתי אף אחד לא מקפיד על התקנים לגמרי. יש כאלה שפשוט בודים את הדפדפנים שהם גולשים באמצעותם אבל אף אחד לא ממש בודק את התקן. אני עובד עם כלים שמספקים את כל הסימולציות האלו ובדרך כלל אם זה יוצא טוב זה מספיק בשבילי. http://www.scrutinizethis.com/?url=
הנטל אמור להיות על אלו שמתכננים את הדפדפן ולא על מפתחי האתרים ובוודאי שלא על המשתמשים.
אתה לא הבנת אותי. מה שאני רשמתי זה מצב אידאלי שצריך לשאוף אליו. המצב הנוכחי (זה שאתה רשמת), לא יכול להתקיים ומה שיקרה, כמו כל תחום אחר במחשבים, יהיה תחת שליטתה של חברה זו או אחרת (ימים אלו זה תוצר ישיר של מה שאתה אומר - דפדפן אחד ויחיד).
אתה לא צריך לאלץ אף אחד לעשות שום דבר. אם היום אנשים היו עובדים כמו שצריך, עם סטנדרטים פתוחים, לא היינו במצב הביש הזה וכל דפדפן היה עובד לפי כללים אלו. הרי רק בגלל העובדה שבוני האתרים רצים אחרי כל שטיקים של כל דפדפן (שיטה שיווקית), אנחנו מנהלים את הויכוח הזה.
נכון שמבחינה פרקטית, אנחנו לא קרובים אפילו לאותו מצב אידאלי. אבל, הפוסט שלך לפי איך שאני הבנתי אותו, לא דיבר הרבה על פרקטיקה. גם אני עושה התאמות כל הזמן ל־4 דפדפנים (ומקווה שזה מספיק). כרגע IE עושה לי המון בעיות, ואני כן מתכנן לטפל בזה. אני מדגיש: "לא רשמתי שזה מה שאתה צריך לעשות" רשמתי שזה מה שכולנו צריכים לשאוף אליו.
לסיכום, כמפתח אתר אני יודע בפירוש שאני עושה עבודה של מישהו אחר. הם צריכים לבצע התאמות למוצר שלהם. מיקרוסופט, מוזילה, אופרה, KDE וכו' הם אלו שצריכים לעשות את העבודה הזו כמו שצריך. אני בכלל לא אמור להתעסק עם זה.
עמית - תודה על הקישור, ממש מעניין.
בכל מקרה, השאיפות ברורות לחלוטין - לכן גם אני טורח להתאים את מה שאני בונה לתקנים (אם כבר מזמן לא התעסקתי בזה).
עניין הוא אחר - אני ממש לא אוהב כשאנשים שמודעים לנושא התאימות והתקנים מפתחים אתר שעובד אך ורק עם FF (גם אם הוא תקני). הרי הם עושים מעשה לא יותר טוב, מאלה שבונים אתרים ל-IE בלבד.
נכון שזה מעשה לא טוב. אבל זה לא תמיד אפשרי להתאים אתר לכל דפדפן שקיים בשוק. נגיד התאמת את האתר שלך ל־5 דפדפנים, בהם האתר עובד ספץ. פתאום יבוא מישהו עם דפדפן שישי, שאומר שהאתר לא עובד בו טוב. מה תעשה אז? נגיד וסידרת... אז יבוא מישהו עם דפדפן מס' 7.
האם אתה יכול להבטיח שהאתר שלך יעבוד בכל דפדפן בכל גרסה שהיא? איפה הגבול פה בדיוק? הרי זה בלתי אפשרי לתמוך בכל דפדפן, אז איך אפשר להחליט באיזה דפדפן תומכים ובאיזה לא?
עוד פעם, יש גבול למה שמפתח מסוגל לעשות וברור שהוא לא מוכרח להתאים את האתר לכל דפדפן שקיים כי זה פשוט בלתי אפשרי; וכאן בהחלט יש חשיבות לתקנים.
מה שמפריע לי זה משהו אחר: כשמפתח מתאים את האתר ל-FF בלבד ולא מבטיח עבודה נורמלית בכמה דפדפנים פופולריים לפחות - זה כבר זלזול בגולשים.
שלומי, תשים לב לכותרת, לא אמרתי תתאימו לכל הדפדפנים, אלא אמרתי "אל תעשו לאחרים את מה שעשו לכם".
אם מישהו כותב אתר לפי התקן ובכל זאת הוא מוצג כראוי רק בפיירפוקס למשל, אני לא חושב שזה לא בסדר. בתור בעל אתר ברור שתהיה העדפה לתאימות מלאה עם כל הדפדנים, אבל אני לא חושב שזה אפשרי כיום.אם אתר לא הכתב לפי התקן זה יכול לפגוע לרוב בבעל האתר יותר מאשר במשתמשים.
לגבי:
sijp - הפורום phpBB לא תקני.
בדקתי עכשיו, את אחד הדפים (ממש אקראית), ומצאתי שהוא לא עובר וואלידציה בעקבות 44 שגיאות. באופן שטחי אי אפשר לקרוא לזה תקני. אבל אם נסתכל לעומק נגלה שזה אותן 2 שגיאות שחוזרות על עצמן בקוד (& במקום & ותגית TR במקום לא נכון).
בדקתי גם את הדף הראשי ללא לוח השנה (שמרתי את הדף מקומית). והיתה רק שגיאה אחת.
אולי רשמית ווטסאפ אינו תקני, אבל הבעיות שלו הן ממש שטויות שלא צריך להתייחס אליהם.
יש עוד כמה שגיאות ששמתי עליהן לב, לדוגמה אם תעשה בדיקה לדף עם תגובה (קרי עורך טקסט) אז תראה שיש שם עוד כמה שגיאות, כמו כן אין שדה alt בתמונות שמכניסים מבחוץ ועוד.
ברור שמצבו של WhatsUp יחסית טוב, אז אפשר להגיד ש-WhatsUp "קצת" לא תקני. אבל זה לא משנה את העובדה שרוב האתרים עדיין לא תקניים. לדוגמה ממש הופתעתי שהבלוג של אורי לא תקני בעליל (לא ציפיתי מאדם שנלחם על תוכנה חופשית ופורמטים פתוחים זלזול כזה בתקנים).
אתר אחד יותר או אתר אחד פחות, זה לא משנה הרבה, מה שרציתי להציג זו מגמה - מרבית אתרים "חופשיים" אינם תקניים.
כעת החזרתי את ערכת הנושא הקודמת אחרי שדיבגתי אותה קצת וסידרתי הכל... הבעיה הקטנה של IE נשארה אבל זה ממש מנורי ואני לא אשקיע בזה יותר מידי מאמץ.
נדמה לי שבגרסא האנגלית של עיצוב הדיפולט של וורדפרס, אין את הגליטשים. לפחות ב- IE אין.. לגביי אופרה אני לא יודע.
הבלוג שלי כן תקני. הקישור שנתת מזמן אינו פעיל. הקישור הנכון הוא http://www.oriidan.info אם תמצא שם משהו לא תקני אשמח לתקן.
ברמת העיקרון המאמר נכתב האוגוסט 2006 - עד כמה שזכור לי, הבלוג החדש לא היה קיים אז, או שפשוט לא ידעתי על קיומו.
בכל אופן אני אשמח לתקן את השגיאה
שאלה: האם הבלוג מתאים לכל הדפדפנים?
כן, לפחות לכל אלו שזמינים בשבילי Opera, Konqueror, Explorer, Firefox
הוסף תגובה:
חובה לאפשר JavaScript כדי להגיב.