הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
Debian Sarge על מחשב ישן
בעקבות ריבוי שאלות ב-WhatsUp בנוגע להתקנה של לינוקס על מחשבים ישנים החלטתי לעשות את הבדיקה בעצמי - אז מה באמת יכול לרוץ על קופסה ישנה עם 64 או 128 מגה בייט של זכרון. לצורך הבדיקה פניתי ל-qemu בו אני יכול לשלוט בקלות על כמות הזכרון ואני גם יכול להוריד תמיכה בהאצה כך שמערכת Athlon 3000 תהפוך למשהו בסגנון של Pentium 2.
XUbuntu - לינוקס מותאם מראש למחשבים ישנים?
בתור מי שמכיר את Ubuntu כמערכת עם ברירת מחדל מצויינת, החלטתי לעשות קודם בדיקה ועליתי עם CD של xubuntu בתוך המכונה הוירטואלית עם 128MB של זכרון (דרישת הסף). מהר מאוד גיליתי שהמערכת מאוד איטית ולא מגיבה לשום דבר סביר. תוכנת ההתקנה שניסיתי להריץ פשוט עבדה בצורה כל כך איטית שבשלב מסויים ויתרתי כי הבנתי שזה לא ילך בקלות. ככל הנראה xubuntu מותאמת למחשבים ישנים - אבל ברירת המחדל שלה עדיין כבדה מידי (שוב - מחשב ישן זה עניין יחסי). בעתיד אחזור אליה אבל עם Alternate Install.
Debain Sarge - כשגמישות יותר חשובה מהיופי והקלות.
אז הפעם בחרתי תצורה יותר מאתגרת - 64MB של זכרון בלבד. התחלתי התקנת רשת, כרגיל עניתי על אלף ואחד שאלות ש-Debian אוהב לשאול, כרגיל טעיתי בדרך (אבל תיקנתי זאת בקלות בגלל גמישות של תוכנת ההתקנה של Sarge) ולבסוף כשהגעתי ל-TaskSel - בחירת חבילות התקנה בסיסיות: לא סימנתי שום דבר - המערכת נקיה. ההתקנה הסתיימה, קיבלתי מערכת קלילה אבל ריקה לחלוטין - בדיוק מה שהייתי זקוק על מנת לבחור בקפדנות את החבילות הנדרשות
מכאן התהליך פשוט: apt-get install x-window-system xdm icewm fluxbox
התקנתי את כל חבילות ה-X. כרגיל הייתי צריך להלחם עם הגדרות של שרת X בגלל שהגדרתי עכבר בצורה לא נכונה, אבל בסוף קיבלתי מערכת גרפית ו... הבנתי עד כמה xdm הוא ישן - מעבר להכנסת שם משתמש וסיסמה לא היה בו שום דבר מועיל. הניסיון לחסוך היה יקר מידי ולכן התקנתי gdm המוכר והטוב; ואז התחלתי להוסיף חבילות בסיסיות לעבודה יומיומית: mozilla-firefox, abiword, gnumeric, gaim, gedit, beep-media-player, xine-ui. התקנתי גם מנהל קבצים פשוט ויעיל emelfm ולבסוף מצאתי את עצמי במערכת די שמישה לעבודה יומיומית; וכל זה במחשב עם 64 MB של זכרון! גלשתי קצת באינטרנט, בדקתי עבודה עם AbiWord ו-Gnumeric. הכל עבד אם כי לא טס.
לאחר ששיחקתי קצת עם IceWM הבנתי שהוא ממש רחוק משולחן עבודה מודרני אם כי עושה עובדה די טובה, החלטתי להוסיף את xfce4. התקנתי, נכנסתי מחדש למערכת. שולחן העבודה עלה די מהר, אם כי קצת יותר לאט מ-IceWM (ש-KDE על המחשב הרגיל שלי יעלה באותה מהירות).
שוב, אותן הבדיקות - AbiWord, Firefox, Gnumeric - הכל עובד ואפילו אפשר לפותח כמה יישומים ביחד ולשמוע מוזיקה עם bmp. רק שהפעם סביבת העבודה קצת יותר ידידותית למשתמש ואפילו תומכת בעברית בצורה מעולה.
אז מה הממצאים - האם אפשר לעבוד עם 64MB?
ערכתי בדיקה פשוטה:
- להכנס לסביבת העבודה לאחר אתחול המחשב - ולבדוק זכרון בשימוש
- להפעיל Firefox ולטעון את הדף הראשי של WhatsUp ושוב לבדוק את מצב הזכרון
והנה התוצאות עבור IceWM, FluxBox ו-Xfce4:
בדיקה | IceWM | FluxBox | Xfce4 |
---|---|---|---|
כניסה | 30MB | 34MB | 36.1MB+1.4swap |
Firefox | 34MB+7swap | 31MB+11swap | 31MB+17swap |
כפי שאפשר לראות בכל מצב מתחיל שימוש ב-Swap. העבודה עם xfce4 במקום מנהל חלונות פשוט מוסיפה כ-7MB נוספים. FluxBox כבד יותר מ-IceWM (וגם עולה ממש לאט כאשר locale הוא UTF-8).
מסקנות מגבלות וסיכום
- Debian Sarge מאפשר להתקין מערכת בעלת ברירת מחדל מאוד קלה (יש לזכור שהוא בא עם קרנל 2.4 כברירת מחדל)
- בעבודה עם מערכת בעלת כמות מאוד נמוכה של זכרון יש עדיפות מסויימת לעבודה עם מנהל חלונות קל כמו IceWM אבל ההבדל לא דרמטי: Xfce יעשה את העובדה גם כן. יש להפעיל שיקול דעת - מה יותר חשוב נוחות או מהירות.
- גם מחשבים בעלי כמות זכרון נמוכה יכולים לתת סביבת לעובדה יומיומית כמו לגלישה באינטרנט, עיבוד תמליל, מדיה דיגיטלית וכד'.
מה נבדק בצורה לא טובה
- גם כשמריצים qemu ללא האצה על Athlon 3000 אז זה ירוץ די מהר. אפשר להשוות את זה ל-Pentium 300-500MHz שזה יחסית טוב.
- שימוש בשטח swap והמהירות שלו לא לגמרי אמיתית - כי יש caching במערכת רגילה כך שלא תמיד swap יימצא בדיסק קשיח אמיתי כשירוץ ב-qemu
- כונן קשיח ישן גם לא מדומה ע"י qemu - המהירות שלו תתקרב למהירות כונן חדיש.
הבדיקה זו ווידא כי זה אפשרי להריץ Debian גם על מחשב עם כמות זכרון נמוכה אבל ההערכות בקשר למהירות התגובה של המערכת הן יכולות להיות לא נכונות.
תגובות
הבדיקה לא הוגנת
הפעלת את אובונטו בתור לייב סידי שכמובן דורש משאבים עם ברירות מחדל מסוימות בעוד שבדביאן הייתי בהתקנה הטקסטואלית ולמערכת ריקה.
אם היית עושה אותו דבר עם אובונטו אני מניח שהייתי מגיע לאותן תוצאות.
נדב, לא ביצעתי השוואה - תשים לב
xubuntu הרבה יותר כבדה ודרישת הסף שלה 128MB שזה הרבה יותר מ-64MB שעליהם התקנתי Sarge, זאת גם מערכת הרבה יותר חדישה בהשוואה ל-Sarge. מה שכן ציינתי שמושג מחשב ישן מבחינת Ubuntu זה עדיין לא ממש ישן אלא מחשב "מאותגר זכרון"
אי אפשר להשוות Sarge ו-Dapper הן מערכות מאוד שונות. מה שכן: - התקנה מ-LiveCD וגם עבודה איטית מידי - אני אחזור ל-xubuntu עם alternate install
המצלה על מחשב ישן לזרוק לזבל!
הוסף תגובה:
חובה לאפשר JavaScript כדי להגיב.