רשת חברתית חופשית או פעם זה היה אחרת

ב־10.1.2021, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, אינטרנט, תכנה ומחשבים, פוליטי; ‏5 תגובות

לאחרונה חסמו לדונלד טרמפ את חשבון הטוויטר שלו. לא אתייחס כאן לסוגיית חופש הביטוי ואם התנהגותו של טרמפ הולמת פחות או יותר מהציוצים של חומייני, פוטין או רבים וטובים אחרים. הרי מדובר בפלטפורמה פרטית של חברה פרטית שזכותה להחליט על תנאי השימוש שלה ולקבוע את האג'נדה שלה. כך גם פייסבוק ועוד כלים נפוצים אחרים.

בסופו של דבר אנחנו נקבע במה נרצה להתשמש ונצביע ברגליים בעד או נגד התנהגותה של חברה כזו או אחרת.

אבל מה... אנחנו בעצם נעולים. אם אין לך twitter או facebook או פלטפורמה נפוצה אחרת אתה לא תגיע לקהל היעד שלך. בעצם מספר רשתות חבריות שולטות בשוק ובעלות כוח רב בהשפעה על דעת הקהל וחשיפה של אנשים כאלה ואחרים. זה לא חדש. עוד מתחילת עידן הפייסבוק ראיתי כיצד הוכחדו מספר טכנולויות של רשתות חברתיות של פעם. כי באמת פייסבוק נתן פלטפורמה זמינה ונוחה ובעלת רף כניסה מאוד־מאוד נמוך למשתמש קצה. אבל מה האלטרנטיבות שהיו ונכחדו?

בלוגים

פעם אנשים שרצו להגיד משהו כתבו בלוגים. בלוגרים אחרים הגיבו לכתבות אחרות. ציטטו וקיבלו ציטוטים של אנשים אחרים. היה מנגנון מבוזר שאפשר לקשר בין הבלוגים. היה נהוג שבלוגר שמגיב לבלוג של מישהו אחר משאיר את הקישור לבלוג שלו. חלקם ניהלו מקבצי rss-feed של בלוגים שעקבו אחריהם.

מוכר? נכון - זה ממש כמו פייסבוק! רק במספר הבדלים

הקמת בלוג הייתה עניין לא טריוויאלי שדרש רצינות חשיבה וכתיבה יחסית מסודרת

בד"כ אנשים לא פרסמו "מאמרים" בסגנון

בוקר - 16 גרביים - אף זוג 😕

ייצור חבילות גרביים בה כל זוג שונה מאחרים צריכה להיות מוגדרת בחוק כהתעללות בבני אדם

אלא השקיעו בתוכן איכותי. ומה הקמת בלוג לא הייתה עניין מסובך אבל גם לא משהו פשוט.

היה קשה ליצור קשרים חברתיים

היה הרבה יותר קשה להגיע לכל החברים שלך שהיו מתעניינים בדעות שלך (גם אם אלו דעות על גרביים). בפייסבוק אוטומטית, חלק ניכר ממכריך עם גם העוקבים שלך. בבלוגים היה צריך לגרום לאנשים אחרים להוסיף אותך ל־rss-feeder שלהם - וכמובן שרוב רובם לא ניהלו כאלה.

ברוב הפלטפורמות הפתוחות התוכן היה שלך

אם פתחת בלוג ב־wordpress יכולת להוריד את התוכן/גיבוי בכל רגע ולהעביר אותו לשרת wordpress פרטי - זה אומנם לא שיטה פשוטה למשתמש ביתי, אבל כל דמות חשובה ומשפיעה הייתה יכול לעשות זאת. ולכן הדרך היחידה להוריד את הבלוג מרשת היה בעזרת צו בית המשפט - לטוב ולרע.

פורומים

לפני קצת יותר מעשור פורומים היו בשיאם. אפשר היה ליצור קבוצות דיון. אנשים הסתכלו וכתבו. פורומים היו מנוהלים בצורה זו או אחרת.

ההקמה של פורומים הייתה קשה ומסובכת (עשיתי זאת פעם). אבל אפשר היה גם להקים פורום בפלטפורומות פתוחות אבל זה היה פחות נפוץ.

גם זה פייסבוק הרג - והאמת לא הביא תחליף ראוי. כדוגמה שכאבה לי אישית - היו מספר פורומים בתחום סלסה בארץ עם תוכן איכותי מעניין ודיונים מרתקים. כולם כמובן נמחקו הוזנחו לאחר הופעת פייסבוק.

אז מה אפשר לעשות מלבד לדבר על זכרונות הימים שעברו?

  1. להחזור ולכתוב בפלטפורמות פתוחות כמו בלוגים ולהפנות אליהם מפייסבוק טוויטר ורשתות אחרות על מנת שהתוכן יישאר פתוח ויהי מה.
  2. להקים פרוטוקולים וסטנדטים להחלפת מידע ביו הבלוגים וייבוא/ייצוא מידע. כבר יש תשתיות לזה ופרוטוקולים קיימים - צריך לחדש ולהתאים אותם לדור הנוכחי
  3. לתת לשוק להקים פלטפורומות מתחרות שעובדות על בסיס המידע החופשי והזמין שיהיה

    • קל להתחיל - לכל אחד
    • לק לעבור מפלטפורמה אחת לשניה - על ידי דרישה לעמידה בתקנים חופשיים ומבוזרים

מי מרים ו/או הרים כבר את הדגל?

תגובות

דולב, ב־10.1.2021, 17:01

יש עוד אפשרות , עובדים עם tooot.im או כל שרת אחר בfediverse

צפריר כהן, ב־11.1.2021, 16:23

את הבלוג שלך אני קורא דרך הפיד של פלנטת המקור.

לפני כמה חודשים פרסם שם גיא שפר את פוסט: איך להריץ שרת של הרשת החברתית המבוזרת פלרומה על מחשבון Raspberry Pi אצלך בבית

בהמשך הוא גם הקים דומיין לאותו שרת: https://hayu.sh

אני אישית לא טרחתי להרים שרת בעצמי. אני משתמש בחשבון בשרת בשם tooot.im שמריץ מסטודון. מנהליו אחסנו בהתחלה את השרות בעצמם, אבל אז הבינו שזה גדול עליהם, והיום הם שוכרים את השרות הזה מספק של שרותי מסטודון.

מה שכן, הרמתי שרת Peertube‏: https://tube.shela.nu (אני פתוח להצעות לשירותים נוספים תחת השם shela.nu אם באמת יהיה ביקוש).

אז יש כבר פרוטוקולים, סטנדרטים ופלטפורמות. השלב הבא הוא להשתמש בהן.

צפריר כהן, ב־11.1.2021, 16:27

בקריאה חוזרת אני מוסיף, כי זה לא היה ברור: כל שלושת התוכנות שציינתי מדברות האחת אחרי השניה: משתמשים במסטודון ובפלרומה יכולים לעקוב אחרי משתמשים של שרתים מכל המשתתפים ברשתות ולהשתתף בשיחות. הם גם יכולים לעקוב אחרי פרסום של וידאו חדש ב־peertube.

מילות מפתח: Fediverse, ActivityPub

ארתיום, ב־12.1.2021, 8:48

תודה צפריר.

על פניו אני צריך לעדכן את הבלוג שלי (התוכנה) לתמיכה בטכנולוגיות האלה...

הגיע זמן להיזכר שוב ב־web-development

דניאל, ב־17.1.2021, 16:07

ניסתי בעבר לעשות את הרעיון של שימוש בRSS וOpen-ID כפתרון כולל לבעיה הזאת. כתבתי על זה מאמר שנגיש ב: https://docs.google.com/document/d/1w6WXrTvdTasUUAU3o6Fd_sb_RST6RtS9IVcTU7KoST0/edit

והייתי שמח אם מישהו היה כותב את הקוד להדגמה של זה

הוסף תגובה:

 
 כתובת דוא"ל לא תוצג
 

ניתן לכתוב תגובות עם שימוש בתחביר Markdown.

חובה לאפשר JavaScript כדי להגיב.

דפים

נושאים