הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
OLPC מחשב נייד לילדים ב-100$ או צעצוע ב-100$?
היום ראיתי בלינמגזין כתבה "אמולציה של OLPC אצלכם במחשב" ובה קישורים והסברים כיצד ניתן להריץ סימולציה ל-OLPC במחשב אישי. בשתי מילים - יש תמונת כונן קשיח להורדה שניתנת להרצה בסביבת qemu ומאפשרת לראות את התכולה של אותו המחשב הנייד המיועד לילדים.
בלי להסס הורדתי את הקובץ והפעלתי qemu. כאן חיכתה לי אכזבה קשה.
לא, זה לא בגלל האיטיות או בגלל המסך הקטן, זה לא בגלל שכמות התכנות שאפשר להכניס לחצי ג'יגה היא קטנה יחסית, זה לא בגלל המסך VGA הקטן שיתקשה להציג רוב האתרים. זאת לא הסיבה. הסיבה שבמקום לגלות מחשב נייד שיכול לשמש אותם הילדים גיליתי צעצוע דיגיטלי שבקושי דומה למחשב אישי.
המחשב הכיל מספר מועט של תכנות דפדפן Firefox, מעבד תמלילים AbiWord ועוד כמה תוכנות. אבל - הם יותר דומים ליישומים שקיימים בתוך הטלפונים הסלולריים שלנו ולא כמו יישומים אמיתיים. אם תסתכלו בתמונה של AbiWord תגלו שמלבד מספר כפתורים בסיסיים לא תמצאו שם יותר מידי אפשרויות. נדמה שלטלפון סלולרי שלי יש ממשק משתמש מתקדם יותר.
אבל בואו נזכר בזה שהמחשב נועד לפתח את הילדים, לתת להם כלים ללמוד, לעבוד איתם. איפה הם? בתוך חצי ג'יגה שנמצאים על כונן קשיח מצאתי כמה תוכנות מצועצעות וזהו? כיצד ילדים ישתמשו במחשב? מה הם ילמדו? לשלוח מסרים זה לזה או לכתוב מספר מילים ב-AbiWord?
לאחר הסתכלות יותר מעמיקה (מתוך root) גיליתי: אין חבילת rpm בכלל (אפשר בכלל להוסיף תכנה במחשב הזה?), אין כלי פיתוח/לימוד בסיסיים - אפילו gcc מסכן שיתן לילדים אפשרות ללמוד לעשות דברים חדשים. אין, nothing, nada. זה לא מחשב, זה צעצוע דיגיטלי במחיר 100$. זה לא מחשב נייד מואתגר חומרה שנותן לך שליטה בו, אלא לוח מקשים עם מסך צבעוני עם כמה יישומים בסיסיים שמאפשרים להראות: "הנה יש לי משהו מוזר וקוראים לזה OLPC".
בזמנו, כשהייתי קטן היה לי מחשב - ZX Spectrum עם 48K של זכרון ללא כונן. אבל היה לי שם BASIC, למדתי לעשות איתו דברים חדשים, ללמוד. הכל היה פתוח לפני. יכולתי לבנות תוכנות משלי, לטעון משחקים, לצייר, תמיכה בשפות לא הייתה בכלל. היה לו מעבד של 8 ביט שרץ בקצב של 5MHz (שזה קטן בשני סדרי גודל ממעבד של OLPC). אבל היו בו תכונות חשובות:
- אפשר היה לשלוט בו בצורה שאתה רוצה (לא הייתי מוגבל ל-5 יישומים שנתנו לי).
- יכולתי ללמוד לעשות דברים חדשים - לכתוב תוכנות פשוטות ב-BASIC ועם הזמן אפילו לתכנת ב-Assembler של Z80.
- יכולתי לטעון תכנות שונות ומשונות ממקורות שונים.
- יכולתי להתפתח וללמוד.
יש המון רעש בעתונות סביב מחשב נייד ב-100$. אבל התחושה שלי שמישהו כאן מרמה, מה שמפתחים זה לא מחשב אלא סימולציה של מחשב או צעצוע לילדים.
אני מאוד מקווה שהמוצר הסופי ייראה אחרת.
תגובות
וואו. באמת מאכזב, ואני לתומי חשבתי שבמחשב תהיה הפצת לינוקס שלמה (על על המשתמע מכך). בקשר ל- qemu: איך הביצועים שלו בהשוואה ל- vm-ware ? האם הוא שווה התקנה במחשב?
באילו פרמטרים השמתמש ב- qemu כדי להריץ את זה?
אני חושב שהמטרה של הדבר הזה היא מיחשוב בסיסי. סה"כ המחיר הוא לערך 10$ ממחיר מחשב נייד כיום.
אתה רואה את זה בעינים של אדם שבמחיר ארוחת הצהריים שלו אפשר להאכיל כפר שלם באפריקה. איך היית רואה את זה אילו אבא שלך היה מרוויח דואר ליום ויש מחשב אחד כזה לכפר שלם?
בגדול ב-Linmagazine יש קישור עם הסבר כיצד להריץ. זה ממש טריוויאלי. רק הגדרת אינטרנט הייתה טריקית כי אין בממשק הגרפי מסוף בכלל כך שלא יכולתי להריץ פקודת dhclient מ-init 5 אלא רק מ-init 2 ועז לעבור ל-init 5.
בקשר ל-qemu - אני יכול להגיד דבר אחד - עם תוסף קנייני kqemu הוא רץ די מהר - פיתחתי קזית בעזרתו. לגבי vm-ware לא השוויתי כי לא אהבתי את היישום באופן כללי והסרתי אותו מהר מאוד. בכל מקרה יש הסברים כיצד להריץ את OLPC גם ב-vmware.
זו כל הנקודה - זה לא מחשב אמיתי זה יותר דומה לטלפון סלולרי מתקדם עם Linux Embedded. זה ממש לא מחשב.
גם אני הרצתי את זה היום.
באופן כללי התאכזתי, אבל לא מאותן נסיבות כמו שלך.
אישית, אני לא חושב שהדרישה של ילדים ממדינות עולם שלישי, צריכים יותר מזה. הם צריכים כלים שיעזרו להם להתפתח מעבר לעידן האבן, וזה יעשה זאת בצורה מעולה.
אבל כרגע השמישות של המוצר ירודה ממספר סיבות. קיבלתי ממשק, למרות שהוא ריק מאוד, לא הבנתי ישר מה כל דבר עושה, והייתי צריך לעבור על כל לחצן וללחוץ עליו בשביל לראות מה הוא עושה. מה קרה למושג של Tooltips בדיוק? נו באמת.
צריך להוסיף יותר אינטראקציה עם המשתמש. עם הסברים נלווים שיעזרו לו להבין איך להתחיל.
הממשק משתמש בערכת נושא זוועתית. הילד צריך להמשך אל המחשב, ועם ערכת ה־GTK שבשימוש, לא נראה לי שזה יקרה.
בגדול אין הרבה על מה לדבר, אבל ישנם מספר דברים קטנים שדורשים שיפור.
הוסף תגובה:
חובה לאפשר JavaScript כדי להגיב.