כיצד איש תכנה יכול לתמוך בקוד פתוח?

ב־5.7.2006, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, תכנה ומחשבים; ‏2 תגובות

באחת השיחות עם חבר טוב שלי (שבין השאר תומך נלהב של Microsoft) עלתה השאלה - כיצד איש תוכנה שמתפרנס מכתיבת קוד יכול לתמוך בקוד הפתוח? כיצד איש תוכנה יכול לתת את היצירה בלי לקבל תמורה - הרי זאת הפרנסה שלו?

זאת, באמת שאלה קשה, בייחוד כאשר נזכרים במכתב המפורסם של ביל גייטס Open Letter to Hobbyists שבו בצורה מנומקת נכתב "למה אנחנו צריכים לשלם עבור תוכנה". מה הסיבה לי או למישהו אחר לעבוד קשה, לפתח תוכנה כאשר כל אחד יכול לבוא ולהעתיק אותה בלי שום תמורה?

התשובות הרגילות שניתנות במקרים האלה ע"י קהילת הקוד הפתוח הן:

  1. קוד פתוח זה לא אומר חינם (רישיון GPL לא אוסר גביית תשלום).
  2. חברות יכולות לתת מוצר בחינם אך להתפרנס מהתמיכה באותו מוצר.
  3. קשה להתפרנס ממכירת תוכנה בלבד (בד"כ מוכרים חומרה/פתרון יחד עם תוכנה או נותנים שירות נלווה).

אפשר למצוא הרבה הסברים בנושא קוד פתוח ומודלים עסקיים בבלוג של אורי עידן (גילוי נאות: אינני מסכים עם כל דעותיו הקיצוניות של אורי)

הטענות האלה מופרכות בקלות:

  1. אם אני מוכר תוכנה עם המקור שלה ומרשה להפיץ את התוכנה מחדש, כיצד אני אמנע מחברות או יחידים לקחת את פרי העבודה שלי ולמכורו במחיר נמוך יותר או להפיץ בחינם (לדוגמה CentOS שמהווה עותק אחד לאחד של Red Hat Enterprise Linux).
  2. פרנסה מתמיכה? כמה פעמים פנית לתמיכה של Microsoft כשהיו לך בעיות עם Windows? האם אני באמת זקוק לתמיכה אם אני או חברים שלי יודעים לפתור את הבעיות בכוחות עצמם? אפילו חברות מעדיפות ללכת על פתרונות זולים ולא לשלם על מה שהם יכולים לקבל בחינם.
  3. האם קשה להתפרנס ממכירת תוכנה? ביל גייטס, אחד האנשים השנואים והנערצים בעולם, מפריך גם את הטענה הזו. כך או אחרת רובנו היינו רוצים לזנק לשיאים שלו (אם כי לא כולנו יכולים)

אז בכל זאת, כיצד אנשי תכנה רבים מוכנים לתמוך בקוד פתוח? האם הם כל כך נדיבים שמוכנים לעבוד למען הקהילה?

ככל הנראה שלא. ברור לכולנו שרוב מפתחים של מוצרי הדגל של הקוד הפתוח מקבלים משכורת: מפתחי קרנל של לינוקס, מפתחי דפדפן פיירפוקס המפורסם, מפתחי Apache שהיום הוא השרת אינטרנט המוביל בשוק לא עובדים בחינם; חברות Red Hat ו-Novell הן חברות מרוויחות; חברת Sun גם היא הולכת לכיוון הקוד הפתוח ע"י זה ששיחררה את הקרנל של מערכת ההפעלה שלה.

ללא שום צל של ספק - יש כסף גם בקוד הפתוח! אחרת המוצרים האלה לא היו מגיעים אלינו ולא היו כובשים את השוק. השאלה היא: מאיפה הוא מגיע?

כל מקרה שונה משנהו ולא ניתן להצביע על מודל עיסקי אחיד. פרוייקטים רבים נתמכים ע"י חברות גדולות שמשווקות את הקוד הפתוח, יש פרוייקטים שמקבלים תרומות, יש חברות שניזונות ממתן תמיכה וכמובן יש לא מעט פיתוחים אכן מבוצעים ע"י מתנדבים על חשבון זמנם החופשי ובלי שום תמורה כספית מצד המשתמשים.

כך או אחרת, יש לא מעט ספקולציות ואי בהירות סביב המודלים העסקיים של תוכנה חופשית. אבל דבר אחד ברור: אחת הבעיות הגדולים של אימוץ הקוד הפתוח הינו המודל העיסקי שקיים סביבו או ליתר דיוק, חוסר מודלים ברורים כך שמי שבוחר בו, מיד יראה את הרווח המובהק (שמדבר במזומנים ולא בהשלכות בטווח רחוק).

בלי פיתוח מודלים עסקיים ברורים מסביב לתוכנה חופשית, היא תמיד תיראה כזרם מעניין אך מוזר בעולם התוכנה. לא מדובר כאן, באיכות המוצרים, לא מדובר ב"עד כמה לינוקס ידידותית למשתמש" או כמה פריצות אבטחה נמצאו בגרסה החדשה של Windows, הדבר היחיד שיקבע את ההצלחה של הקוד הפתוח הוא המצב שבו יהיה רווחי יותר לפתח מוצר ברישיון GPL ולא ברישיון סגור.

גילוי נאות:

היום, אני מעדיף להשתמש במוצרי קוד פתוח כי אני אני מרגיש שהפיתוח שלהם מהיר יותר, והאיכות והנוחות עולה על מוצרי הקוד הסגור ברוב המקרים. הבחירה שלי נובעת קודם כל מאיכות המוצר ולא מאידאולוגיה. הראיה הזו נותנת לי הבנה ורצון שהקוד הפתוח ימשיך להתפתח - הופכת אותי לתומך של הקוד הפתוח.

תגובות

אסף, ב־6.7.2006, 8:58

ארתיום היקר לא מצאתי דרך אחרת לכתוב לך לכן אני מנצל את הבמה הזו (תרגיש חופשי למחוק) נעזרתי בהמון תגובות שלך בווטסאפ (משתמש אובונטו) ופשוט רציתי להגיד תודה !!! בזכות אנשים טובים כמוך השימוש בלינוקס נהיה זמין לאנשים רבים ועל זה מגיעה לך התודה והברכה

המון המון בהצלחה אסף

אורח, ב־31.12.2007, 15:50

תשמע, אתה מתסכל על זה כאילו יש רווח רק ממכירת התוכנה, נגיד שמחלקים את התוכנה חינם ואם זאת תוכנה נמכרת שכולם אוהבים אפשר להוסיף כל מיני תרוצים לקחת כסף כמו "תוספות" או "משתמש זהב" וכד' ולא נדבר על הפרסום הגדול...

הוסף תגובה:

 
 כתובת דוא"ל לא תוצג
 

ניתן לכתוב תגובות עם שימוש בתחביר Markdown.

חובה לאפשר JavaScript כדי להגיב.

דפים

נושאים