מאמרים בנושא ‏לינוקס‏.

מספר ימים עם Unity

ב־יום חמישי, 1 בדצמבר 2011, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, לינוקס, תכנה ומחשבים; ‏6 תגובות

כבר הרבה זמן עבדתי עם Ubuntu 10.10 ויצא כבר 11.10 אז החלטתי שאחרי שנה שלא שדרגתי את האובנטו שלי הגיע הזמן לשדרג. כיוון שלא ניתן לקפוץ בין שתי גרסאות שונות אז נאלצתי לשדרג קודם ל־10.04. כיוון שהייתי צריך לעבוד על המחשב על איזושהי עבודה דחופה, החלטתי לדחות את השדרוג הבא ולא להתעסק יותר מידי עם הגדרות (כי לא היה לי זמן לזה).

אז החתחלתי לעבוד עם Unity. דבר ראשון שקפץ לי: הם ניסו להעתיק את הממשק של Mac OS X. העתיקו את התפריט שמופיע למעלה העתיקו את ה־Dock. האמת שלא אהבתי את זה, אבל החלטתי לתת לזה ניסוי.

ברגע שהתחלתי לעבוד גיליתי תכונה מאוד חשובה שלמען האמת, בגללה פותח Unity במקור: התאמה טובה למסך רחב ונמוך - המסך של מחשבים ניידים. באמת יש אופטימיזציה טובה וניצול מאוד יעיל של מסך - בעיקר בגלל התפריט שמופיע למעלה ומצב full-screen בו הוא עובד.

אבל פה פחות או יותר נגמרו התכונות הטובות וכאן התחילו בעיות שימושיות שלי איתו:

  1. אין appletים... זה אחד הדברים החשובים מבחינתי, תמיד מופיע לי מד העומס, מד צריכת הזיכרון. איפה אפלט של שולחן עבודה וירטואלי שאפשר להזיז חלון פעולת עכבר אחת?
  2. התאמה אישית... איפה אני עושה התאמה אישית של ממשק? איך למשל אני מגדיר 6 שולחנות עבודה ויראואליים או 4 שיושבים בשורה אחת. קשה למצוא ולמשל אפילו חיפוש בתפריט הציג לי שתי תוכנות של הגדרות (אחד של Gnome והשניה של KDE)
  3. איך אני מגיע להגדרות המערכת וכד', למשל כיצד מגדיר מדפסת. פעם היה תפריט ברור System->Printing ומה עכשיו?

לסיכום, רעיון יפה, במיוחד למחשבים ניידים, אבל זה רחוק מלהיות שמיש.

טוב, אחרי שאשדרג ל־11.10 אחזיר את ה־Gnome הרגיל (או שגם הוא ייהרס כי זה היה Gnome 3?)

אני כבר מחכה ש־12.04 תשוחרר - LTS אז אני לפחות אדע שיש לי שקט בלי מהפכות למשך שנתיים.

כשהקצאות הזיכרון משנות

ב־יום רביעי, 10 באוגוסט 2011, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, לינוקס, תכנה ומחשבים, CppCMS, C++‎‏; ‏16 תגובות

יש הרבה צווארי בקבוק ביישומי רשת. רבים מהם נובעים מארכיטקטורת היישום, קריאות מערכת הפעלה ועוד.

אבל בשלב מסוים יישום רשת יעיל מגיע לנקודה בה הקצאות זיכרון מתחילות להשפיע בצורה משמעותית, בפרט זה נוגע לכל הקשור לעבודה עם מחרוזות.

ב־C++‎ יש מחרוזת הטובה הישנה: std::string. אבל יש לה מגבלה אחת: היא דורשת הקצאה של חתיכת זיכרון. זה נכון לכל מחרוזות בכל השפות ובכל הכלים גם אם הם immutable ומשתמשות ב-reference counting - עדין יש צורך להקצות זיכרון לאותה החתיכה.

בואו ניקח לדוגמה יישום פשוט שמאתר מקום כלשהו בעץ המשתמש במפתחות std::string המבוסס על std::map. הוא מקבל כפרמטר מחרוזת כמו ‎/foo/bar/124‎ ומחלץ ממנה את המפתחות foo ו־bar כחלקים במסלול, יישום בסגנון xpath.‏

אז עבור פונקציה:

void find_path(std::string const &str);

הקריאה

find_path("/foo/bar/123");

תצטרך ליצור שלוש מחרוזות:

  • /foo/bar/123
  • foo
  • bar

כך או אחרת עבור שולש מחרוזות האלה נצטרך להקצות שלוש חתיכות זיכרון, גם אם המחרוזות שלנו משתמשות ב-reference counting או הן immutable.

אז כיצד CppCMS מתמודד עם הבעיה הזו:

  1. קיימת מחלקה מיוחדת cppcms::string_key שמחזיקה מתוכה את ה־std::string הישן והטוב. אבל בנוסף, ניתן ליצור את אותה המחלקה באופן מפורש מזוג מצביעים מטיפוס char const *‎, כך שהיא שומרת רק הצבעה לטקסט ולא מעתיקה אותו.

    כמובן, שבמקרה הזה, המשתמש הוא האחראי לכך שהמצביעים יישארו תקפים כל עוד משתמשים באובייקט הזה.

  2. עכשיו נשנה את הפונקציה find_path קלות ונוסיף לה עוד גרסה:

    void find_path(char const *str);
    void find_path(std::string const &str);
    

    עכשיו, נשתמש רק במחרוזות שלא "מחזיקות בעלות על התוכן" ובכך נוכל ליצור מחרוזת מקורית ותת־מחרוזות foo ו־bar בלי להקצות זיכרון בכלל.

כמובן, זה הקו הכללי, אבל יש עוד הרבה טריקים מעניינים נוספים שמאפשרים למנוע או להוריד את כמות ההקצאות זיכרון כמו שימוש ב־pool שמוקצה פעם אחת ומשוחרר בסוף בבת אחת, שימוש במחסנית עבור קטעים קטנים ועוד.

CppCMS החל מגרסה 0.99.9 ששוחררה היום, אימץ את הטכניקה הזו בצורה רחבה ואפשר, במקרים מסוימים, להכפיל את ביצועים המערכת כולה.

כמובן, כשמשתמשים בטריקים האלה צריך להיות זהיר במיוחד גבי ניהול זיכרון ידני. אלא אם, קטע קוד רץ הרבה פעמים או כבר זיהיתם קטע מסוים כצוואר בקבוק, תשתמשו במחרוזת הרגילה. בסופו של דבר, הקצאה של זיכרון היום זה תהליך יחסית מהיר, אם לא מנצלים אותו לרעה.

שוחררה גרסת Boost.Locale חדשה

ב־יום שני, 11 ביולי 2011, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, לינוקס, פיתוח, תכנה ומחשבים, CppCMS, C++‎‏, Unicode, Boost‏; ‏3 תגובות

אחרי עבודה ארוכה על שיפורי ממשק ותיקוני בעיות שהועלו בתהליך בחינה רשמית של Boost.Locale הגרסה החדשה 4.0.0 שוחררה.

בקרוב אתחיל לשלב אותה בעץ svn של Boost, כך שאם הכל ילך בסדר, אני צופה שהיא תיכנס לגרסה 1.48 או לכל המאוחר 1.49 של Boost.

כרגיל:

במקביל שוחררה גרסת CppCMS 0.99.8 שמכילה את כל השינויים של Boost.Locale וגם תיקוני באגים שהצטברו במהלך 3 חודשים אחרונים.

אם עדיין לא שמתם לב, אני נותן הרצאה על Boost.Locale באוגוסט פינגווין - תבואו יהיה מעניין (גם אם אתם לא מדברים ב־C++‎)

בניות ובדיקות ליליות ו־VirtualBox

ב־יום רביעי, 27 באוקטובר 2010, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, לינוקס, פיתוח, תכנה ומחשבים, סימולטורים, CppCMS; ‏7 תגובות

כל מי שמפתח פרויקט מורכב שתומך במספר רב של פלטפורמות יודע עד כמה זה קשה להוציא גרסה בדוקה שתעבוד בכל אחת מהן.

נכון, כולנו ;) כותבים טסטים אוטומטיים ודואגים שהם יעברו בשלום לפני שחרור הגרסה, אבל... זה לא תמיד מספיק כי תמיד משהו איפשהו נשבר ולפי חוק מרפי משהו יישבר דווקא במקודם שלא עשית בו בדיקה נוספת.

כנ"ל CppCMS, אפילו שיש לי מערכת Unit-Tests שלמה, מידי פעם יש פספוסים בשחרור גרסה. וזה ברור: כשאתה מנסה לתמוך ב־GCC החל מ־3.4 עד 4.5, בקומפיילר של MSVC ושל Intel ב־Solaris‏, Linux‏, BSD‏, Mac OS X ו־Windows אז משהו בתוך כ־40 אלף שורות קוד חייב להישבר.

אז כבר הרבה זמן אני מחזיק מספר מערכות הפעלה על VirtualBox כדי לבצע בדיקות מידי פעם, רק שהפעם, הבנתי שהגיע זמן למכן את התהליך. ובכן, יצרתי מערכת Build לילית שבונה גרסה נקייה מ־trunk ומריצה טסטים. זה יחסית פשוט כאשר מדובר במכונה מקומית, ויש אפילו מערכות מוכנות לזה, אבל כשצריך לשלב מספר מערכות פעלה וסביבות וירטואליות, זה כבר קצת יותר מסובך.

בכל מקרה, בניתי סקריפט, שרץ מתוך crontab ומעלה מכונה וירטואלי, מתחבר אליה דרך ssh מריץ תסריט בניה וטסט ואז מוריד אותה באופן אוטומטי וכך לכל למכונה (למעשה Solaris ו־FreeBSD).

כאשר ניסיתי לעשות את אותו הטריק עם XP הסיפור הפך להיות מתסכל, בשרת FreeSSHD פשוט לא הצלחתי לבצע password-less login על־אף מאמצים רבים וקריאת התיעוד. בכל מקרה, המוצר הזה השאיר לי תחושה של מוצר "חצי־אפוי" כי הוא לא תמיד התנהג כמו שהוא אמור.

אחר־כך ניסיתי copssh, גם הוא היה כישלון טוטלי מכיוון שלא הצליח להעלות סרביס של ssh עם הודעות שגיאה על הרשאות ומשתמש ב־Even Log. החיפושים ברשת לא הניבו תוצאות. אז עברתי לגישה אחרת.

העתקתי את התסריט וכל הקבצים הנדרשים לשרת Samba והכנתי תסריט bat שרץ בחלונות וניגש תיקיה עם עליית המערכת. אם הקובץ נמצא, הוא בונה גרסה ומריץ טסטים, לאחר מכן שם את התוצאות באותו שרת ה־samba. עקום, אבל איכשהו עובד (כמו כל דבר אחר בחלונות...)

וכך נולדה מערכת בניה ובדיקות ליליות של CppCMS שמבצעת בדיקה על מספר פלטפורמות ומייצרת דו"ח יומי. בדיוק בגלל הדברים האלה אתה מבין עד כמה וירטואליזציה היא דבר אדיר.

CppCMS מול Java/JSP,‏ C#/Asp.Net‎‏, PHP

ב־יום שבת, 16 באוקטובר 2010, מאת ארתיום; פורסם תחת: תכנה חופשית, לינוקס, פיתוח, תכנה ומחשבים, CppCMS, C++‎‏; ‏0 תגובות

פרסמתי השוואת ביצועים עדכנית בין CppCMS ושלוש טכנולוגיות web מובילות: PHP,‏ Asp.Net/Mono ו־Java/JSP.

התוצאות וההסברים פורסמו כאן: http://art-blog.no-ip.info/cppcms/blog/post/67

העמוד הבא

העמוד הבא

דפים

נושאים