הבלוג של ארתיום
בלוג על לינוקס, תוכנה חופשית, מוזיקה, סלסה, ומה לא!
מאמרים בנושא פוליטי.
We con the word!
צפיה מהנה: http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg
כתובת הייתה על הקיר - לקראת ההצבעה בכנסת על חוק המאגר הביומטרי
לא, שלא תבינו אותי לא נכון, אני ממש לא בעד הקמת המאגר הביומטרי שיש לו המון השלכות שליליות. אני עדיין מקווה שהחוק כפישהו לא יעבור...
כל מה רציתי לומר: "הכתובת מזמן הייתה על הקיר"
יש בעיה הרבה יותר עמוקה מהמאגר הביומטרי, הוא בסה"כ עוד שלב איבוד הפרטיות שחל בעולם כולו. רק שהפעם ממשלה החליטה לקחת בו חלק... זה היגיוני, עם בכל־כך הרבה מקומות נהנים מהמאגרים הביומרטיים, אז למה שהממשלה לא תיקח?
נתחיל, הנה ציטוט של ח"כ שטרית שהופיע ב־nrg.
בשדה התעופה יש מאגר [טבעות אצבעות] של 700 אלף איש
והנה כמה ציטוטים מאתר Facebook המפורסם:
More than 1 billion photos uploaded to the site each month
והנה הציטוט של מהכתבה של שחר שמש:
ארגון פשע שם מצלמה מעל דלת כניסה לבית בושת. כל מי שנכנס מצולם, תווי פניו משמשים לזיהויו במאגר הביומטרי, מאגר משרד הפנים (שכבר דלף) משמש כדי לבדוק האם הוא נשוי, ואם כן, מה היא כתובתו. אם הוא לא לקוח קבוע, כשבוע לאחר הביקור בבית הבושת דופק אדם בנימוס על דלתו, מגיש לו מעטפה חתומה עם תמונות, ודרישת תשלום.
ובואו נסכם:
- האם מישהו הכריח אותם לתת תביעת אצבע השדה התעופה כדי לזרז את תהליך המעבר הביקורת? אף אחד...
- האם מישהו הכריח אותם ליצור מאגר ביומטרי ענק של תווי פנים ההופכים את הזיהוי לקל ע"י תיוג מסודר? אף אחד...
- מישהו הכריח אותם לפרסם את מצבם האישי במאגר הביומטר הגדול בעולם? אף אחד...
אז אם נחליף את המילה "המאגר הביומרטי" ב־facebook או מאגר טביעות האצבעות הממשלתי במאגר שנמצא בשדה התעופה, מה ישתנה? שום דבר!
אז האם הבעיה היא החוק? או הבעיה היא הייתה עוד הרבה לפני? מפתיע, עד כמה הבעיה שתיארתי כאן לפני מספר חודשים צצה פתאום כשהכנסת החליטה "לטפל" בה.
לא, הבעיה היא לא החוק (אם כי אין לו הצדקה); האם באמת, פריצה למאגר והצלבת נתונים תהיה יותר קלה מהשגת מידע פרטי ביותר שכבר היום ניתן לעשות בקלות?
הבעיה היא אנחנו. אנחנו כבר מזמן ויתרנו בעצמנו על כל הפרטיות שלנו בעידן הדיגיטלי. כדי לראות את התמונות של חברים שלנו אנחנו פותחים חשבון ב־facebook עם התמונות המתויגות שלנו, כדי לעבור מהר בשדה התעופה אנחנו נותנים את טביעת האצבע שלנו, כדי לקבל הנחות בסופר אנחנו נותנים המון פרטים ולמעשה מאפשרים לעקוב אחרי הרגלי הצריכה שלנו.
למעשה, לא צריך לחוקק חוקים... פשוט כדי לחיות בחברה המודרנית, אנחנו מוותרים על הפרטיות והאנונימיות שלנו, כי זה מה שהסביבה דורשת והחברה כבר קיבלה את זה; ואם אתה לא מוכן לקבל את זה אתה תהיה כבשה שחורה.
אז מה לעשות? לוותר?
לא, אני מקווה שחוק המאגר הביומטרי כפישהו לא יעבור, כי ממש לא בא לי לתת טביעת אצבעות שלי לאף אחד (אפילו לצה"ל, אבל שם לא הייתה לי כל־כך ברירה). מה שהרבה יותר חשוב להעלות מודעות הציבור, כי לא צריך חוקים, לא צריך דליפות כדי לאסוף מידה שרובנו נותנים כל־כך בקלות.
טיפים למצביעים (או אלה שעוד לא הצביעו)
אחד הדברים המעצבנים בבחירות זה לדעת לאיפה אתה הולך. החלפתם כתובת אבל לא עדכנתם אותה? עכשיו לכו תחפשו את הקלפי שלהם. מוכר?
יש פתרון מאוד פשוט! גידי גוב ;), או ליתר דיוק http://www.gov.il/. נכנסים לאתר, מקלידים מספר הזהות, לוחצים על חפש... יש כתובת, מספר קלפי ואפילו כפתור להדפסה. עובד בפיירפוקס, אפיפני וגם קונקי! כך שגם למשתמשי לינוקס אין תרוצים לא להצביע.
עכשיו בעיה שניה, מתלבטים במי לבחר. יש לכם שני פתרונות
פתרון ראשון שהציע שחר שמש. בגדול נחמד ופשוט, אבל יש לו שני חסרונות עיקריים:
- אתה מודע מה קיבלת, לכן, אתה יכול להיות מושפע מהתוצאות ולכן, התפלגות לא תהיה בדיוק אחידה.
- אתה מסתמך על הוגנות של שחר שמש שבנה את האתר (לא שאני לא סומך עליו, אבל בכל זאת) והוגנות של מחולל מספרים אקראיים. (שחר, אולי תפרסם קוד מקור?) בנוסף, מה קורה אם יש באג?
טוב, ספרתי את ההצעה של שחר לחבר שלי פבל והוא העלה את הרעיון שאין לו את שני החסרונות האלה. מה שכן, הוא דורש יותר מאמץ.
במילים אחרות... אין תירוצים, כולם מבציעים!
מחשבות על המלחמה, או כל עם זוכה לממשלה שמגיעה לו...
נגמרה המלחמה
האמנם? התוצאות החיוביות של המלחמה הזו הם:
- צה"ל הראה שהוא מסוגל לפעול בצורה יעילה ואפקטיבית, החזיר את הרתעה במידה מסוימת.
- שורות חמאס הידללו
- חוסלו כמה בכירים בחמאס
- ירי הרקטות הופסק לעת־עתה...
אבל, זהו בערך.
- חמאס עדיין שולט ברצועה.
- דרכי הברחת נשק לרצוע לא נחסמו --- כמה זמן ייקח לחפור עוד מנהרות? (אל תשכחו שהם אמצעי הכנסה מעולה).
- גלעד שליט עדיין בשבי
- הפסקת אש חד־צדדית נותנת כל לגיטימציה אפשרית לחמאס לטעון לניצחון מורלי שלהם (ראיתם מישהו בהיסטוריה דבר כזה "הפסקת אש חד־צדדית?").
בקיצור, לממשלה הזו אין "ביצים" וכנראה גם רצון להשלים את המשימה שכמעט כל אזרח מדינת ישראל ואנשי הצבא חפצים בה: הפלה של חמאס או לפחות חסימה של אפשרות להתחזקותו העתידית.
מתי ערוצי תקשורת יפסיקו לשתף פעולה עם האויב?
כמה אפשר להראות צילומי וידאו ותמונות של ערוצים המראים כמה הם מסכנים. דוגמה קלסית --- מראים בית הרוס, ללא קירות, קרבנות תחת הריסות ויוצרים תחושה שכל רצועת עזה כזו, שכל תושביה נשארו ללא גג ולמעשה "צה"ל הוא פושע מלחמה..."
איזה יופי... רק אני מתבלבל? זה אל־ג'זירה או ערוץ 2?
אולי מספיק? כשמסתכלים קצת שמאל וימינה מזהים למעשה שזה בית או שניים הרוסים בשכונה מסודרת ומשלמה, כשמראים תמונות של נוף כולם רואים בתים עומדים בשלמותם. (טוב לא כולם, יש פה ושם הרוסים).
כנ"ל כמה אפשר להראות תמונות של בכי של תינוקות פלסטיניים שנותרו ללא הורים וכד'. אני לא רוצה להגיד שהכול שם מפוברק... אם כי אני מתקשה מאוד להאמין לתמונות באדיבות רוייטרס הידועים ביצירת "תמונות תיעודיות".
אז אולי מספיק לנסות לגרום לנו "רגשות אשמה" על זה שהגנו על הבתים שלנו? לא נראה לי שהבועה התל־אביבית תתפוצץ ללא נפילה של איזה גראד באמצע "דיזינגוף סטנר" (טפו־טפו־טפו, חס־וחלילה, חמסה, חמסה) אם כי, גם זה לא בטוח.
אולי מספיק להציג את העם הפלסטיני המסכן --- הם בחרו בחמאס, הם בישלו את הדיסה שיאכלו אותה! צה"ל עשה הכל כדי להגן על אזרחים. ראיתם צבא אחר בעולם שמתקשר ומודיע שבעוד חצי שעה תיפול פה פצצה? אני לא.
האם ידענו שזה יבוא?
לפני כשלוש שנים בוצע "התנתקות" --- בעיקר התנתקנו מכל שכל ישיר --- עזבנו פילדלפי, עזבנו אנשים שעודדו להתגורר שם, בעיקר התנתקנו מלחשוב והסתגרנו בבועה של "עצמנו היפי נפש"... כמה קל להיות פציפיסט.
האם ידענו אז שנחזור לעזה? התשובה היא כן.
- כבר אז אמרו שחמאס יתחמש ויגיע לאשדוד ואשקלון (למעשה הוא הגיע אפילו קצת יותר רחוק)
- כבר לפני שנתיים נלחמנו בשתי החזיתות --- הלבנונית והדרומית
- כבר לפני שנתיים אמרו שחמאס "מתחזבל"
אז למה הופתענו? כנראה שהיה נוח לחשוב שהכול יהיה בסדר... כרגיל העם הזה מאמין שיקרא הנס והכבשה תשב ליד הזאב (רעב). כרגיל חשבנו על מספר תרחישים וכמה מפתיע התרחיש הגרוע קרה.
מסתכלים לעתיד
מה אומרים היום?
- ייתכן שחמאס יתחמש שוב, ייתכן שלא...
- ייתכן שהם שוב ישגרו עלינו טילים, ייתכן שלא...
- ייתכן שהאסלאם הקיצוני יתחזק ברצועה, ייתכן שחמאס ייפול בעצמו.
- ייתכן שמחר יהיה שלום בכל העולם.
אז מה ההיסטוריה מלמדת? טוב, ברור... אבל כנראה לא לממשלה שלנו.
כפי שכתבתי לעיל: "כל עם זוכה לממשלה שמגיעה לו" (אני חייב להיזכר מאיפה הציטוט הזה). נראה שגם אנחנו, עם שאוהב אשליות --- זכינו לממשלה שמגיעה לנו. ממשלה של אשליות.
מחשבות לעתיד
- תיזכרו מי ביצע התנתקות ואיך הוקמה קדימה
- תיזכרו איזו מפלגת שמאל גדולה בראשות אהוד ברק תמכה במהלך הזה.
- תיזכרו את ההיסטוריה
אני מקווה שתחליטו נכון בקלפי בבחירות הקרובות. העיקר שנלמד מטעויות של עצמנו, אם אנחנו כבר לא מסוגלים ללמוד מטעויות של אחרים.
חוק סינון אתרים, דעה.
לאחרונה עולה דיון הן בתקשורת והן באתרי-תכנה חופשית בנוגע להצעת חוק סינון אתרים.
הועלו טענות רבות נגד החוק כמו:
- זו פגיעה בדמוקרטיה וחופש הביטוי
- נותנים את ההחלטה לגבי תכנים לידי שר התקשורת
אם אתם באמת מעניין להבין במה מדיוק מדובר תקראו את הצעת החוק או לפחות את הקציר הבא שלה.
לפי דעתי, בחוק הזה אין שום פסול למדינה דמוקרטית ששומרת על חופש הביטוי שלה. בסה"כ מדובר בחובת בחירה למנוי, אם אני רוצה לקבל סינון או לא. במילים אחרות, הספקית תהיה מחויבת לספק שירות סינון לאתרי תועבה מסוכנים לקטינים בחינם. מי שלא רוצה לקבל את השירות, לא יקבל אותו.
הרעיון שעומד מאחורי החוק הוא בהחלט חיובי. כך שלפני שמתנפלים על החוק החדש, תקראו בעצמכם במה מדובר.
אם בעיני, החוק אינו מזיק וגם בעל כוונות טובות, האם אני בעד ההצעה?
לא, כי הבעיה בחוק היא לא הרעיון. אני בהחלט הייתי שמח אם היה לי אורקל קטן, שידע להסתכל על תעבורת האינטרנט ולזהות תכנים בלתי הולמים ולחסום אותם לילדים שלי (כשיהיו לי).
הבעיה היא, שאורקל כזה לא קיים, הבעיה היא פתוחה לחלוטין ואין שום כלי שיודע לספק את השירות. תקרא למשל כאן הסבר קצת בנושא, שנכתב בתקופה של הצעת חוק אחרת דומה, אבל שונה מהותית מההצעה הנוכחית.
החוק, בפני עצמו נושא רעיון חיובי, אבל הוא בלתי ישים לחלוטין. מבחינה טכנולוגית.
לכן, גם אם הוא יתקבל, הוא פשוט יגרום לבזבוז כספינו המיותר לחלוטין.